Bagod község honlapja

Településünk címere

bagod_cimer

 

Bagod község címere álló háromszögű, kékkel és zölddel vágott pajzs. A pajzstalpon ezüst pólya, pajzsközépen balra forduló lebegő letépett köpenyes arany kar ezüst kézfejjel, arany Szent Koronát tart. Pajzsfej közepén lebegő négy egymással szemben álló ezüst csillag.

 

A címer alsó részén a zöld mezőben található ezüst hullámvonal a község természeti adottságát, a Bagodot érintő Zala folyót, a Zala völgyet szimbolizálja, amely történelmi időkben fontos szerepet játszott a község életében.

 

A katolikus falu felújított templomának védőszentje Szt. István király. A templom oltárképe a barokk kor óta legáltalánosabban használt jelenetét ábrázolja Szt. István legendájának. Ez a Szent Korona felajánlása Szűz Máriának.

 

A címerben szereplő Szent István szimbólum az oltárkép jelenetét ábrázolja a heraldika lehetőségeihez igazodva.

 

A jelenlegi Bagod község a történelmi időkben négy önálló község formájában létezett – ezért figyelembe véve a község e történelmi sajátosságait -, a négy település (ma település részek) a címerben jelképesen jelenik meg, amelyet a pajzsfej közepén lebegő, négy egymással szemben álló ezüst csillag szimbolizál.