Bagod község honlapja

Turistautak, kirándulás

Kedves Látogatónk!

 

A helyet, amit ma Bagodnak hívunk, sokféle nép lakta, amióta az első emberek megjelentek ebben a barátságos folyóvölgyben. Kiszolgált római katonák, harcias középkori urak, Zala vármegyéért és Magyarországért sokat tevő nemes családok, földművelők, pásztorok, molnárok éltek a Zala fölé szelíden kapaszkodó dombokon.

Ott, ahol mi, mai bagodiak is élünk, már legalább 6000 éve szántanak, kapálnak, legeltetnek, imádkoznak Istenhez, korábban Jupiterhez, őskori istenségekhez.

Gazdag történelmünk nyomai lépten-nyomon körülvesznek minket. Kőkorszaki falu, római villa, középkori lakótorony, eltűnt malom, ellopott tank, lezuhant bombázó, kúriák, kripták – a múlt nyomai és izgalmas történetei ott rejtőznek a Zala-réten, a hullámzó dombokon, sűrű erdőkben, csak fel kell fedezni őket. Elég hozzá egy térkép – amit megtalál a Vénusz Vendéglő előtt –, egy kényelmes cipő és némi fantázia.

Köszönjük, hogy velünk tartanak, ismerkedjenek meg a környező településekkel is, tapasztalják meg a Zalai dombság szépségeit.

Kellemes időtöltést kívánunk!

 

Sipos Ferenc polgármester

 

* * *

 

A kiszolgált római katonatiszt titka

 

Ókori római szabadtéri bemutató- és pihenőhely

A pihenő az olaszországi Pompeii városában feltárt egyik híres építmény (egy úgynevezett triclinium) 21. századi életre keltése – az ókori várost csaknem 1950 évvel ezelőtt teljesen elpusztította a kitörő Vezúv vulkáni hamuja és lávája. Ennek déli végében található Zala vármegye egyik legszebb, hozzávetőlegesen 1800 éves ókori római kőemlékének másolata. A sír után kutató régészek nem várt meglepetésre bukkantak: a sírkő további darabjai helyett a legrégebbi bagodiak nyomait találták meg, egy legalább 6000 éves kőkorszaki falu 43 házának maradványait.

Tudta, hogy a római katonatiszt családjának 400 m2-es sírkertjét onnét néhány 100 méterre találták meg?

 

 

Időutazás a középkorba

Szent Pál műemléktemplom

 

Bagod területén egykor több kis falu osztozott, amelyeket elnyelt a történelem vagy összeolvadtak. Szentpál ősi temploma azonban őriz egy darabot az egykor önálló falu múltjából. Az itt álló Szent Pál templom az 1200-as években épült ritkaságnak számító, úgynevezett kerektemplomként. Az idők során rommá lett, de a 2000-es évek elején sikerült megmenteni. A felújítás felszínre hozta a középkori kerektemplom eredeti falait.

Tudta, hogy nyugat felől nézve ma is olyan arcát mutatja, mint 800 évvel ezelőtt?

 

 

A világjáró földesúr, aki kolbásszal várta a szegényeket

 

A Boldogfai Farkas-kúria, a mai faluház

Bagodban élt, Londonban tanított, Olaszországban harcolt és Budapesten képviselte a zalai gazdákat. Ő volt boldogfai Farkas Tibor, bagodi birtokos, jogász és közgazdász, huszárkapitány és politikus. Kapuja nyitva állt a tanácsért érkezők előtt, kerítésénél kolbász és szalonna várta a rászorulókat. Az épület sok évnyi romlás után megmenekült a pusztulástól.

Tudta, hogy Makovecz Imre világhírű építész és kollégája, Koppány Zoltán tervei alapján faluház lett, így újra a bagodiakat szolgálja, ahogy tették egykori gazdái?

 

 

Tenisz, kártya és a haza minden előtt

 

A Csertán-kúria és egykori lakói

Zala megyét egykor a köznemesség szövevényes rokoni-kapcsolatai hálózták be. Világot láttak, tanultak, aztán hazajöttek a kúriáikba (középnemesi lakóházak). Őrizték a hagyományokat, de pártolták a fejlődést. Részt vettek az 1848-as szabadságharcban, harcoltak az I. világháborúban. Bagod több jeles nemesi család, a Thassyak, Csertánok, boldogfai Farkasok otthona volt.

Tudta, hogy a Csertán-kúria ma lakóházként is őrzi eredeti formáját és kertjét.

 

 

Csempészrejtekből méltó emlékhely

 

A boldogfai Farkas-kripta

Az egykori bagodi birtokos család, a boldogfai Farkas-família e kriptájában nyugszik Deák Ferenc barátja, az 1848-as nemzetőrség szervezője boldogfai Farkas Imre, unokája Tibor a bagodi szegényeket támogató, Londonban tanító jogász-huszárkapitány-politikus és a család több, összesen 9 tagja.

A szocializmus évtizedei alatt lepusztult, harangját ellopták, falai közt csempészbanda rejtegetett lopott holmit. Mára azonban újra régi fényében fogadja a keleti irányból érkezőket. A felújítás 2018-ban elnyerte az „Év Homlokzata” pályázat ügyvezetői különdíját.

Tudta, hogy a föld alatti kripta legmagasabb pontja felnőtt ember magasságú?

 

 

Freskófestés Rákosi Mátyás országában

 

Szent István plébániatemplom

Az 1400-as években már állt a helyén egy templom, emiatt az egykori Alsóbagodot Egyházasbagodnak is nevezték. A régi templom sok évszázadot kibírt, túlélte a török pusztítást is, végül a 19. század végén sok átépítés, toldás-foldás után lebontották. Helyén 1899 óta áll a mai templom, melynek freskói csak évtizedekkel később, épp az egyházüldözésekkel terhelt ötvenes években készültek el.

Tudta, hogy amikor a legnagyobb volt, akár 600 hívő is elfért benne?

 

 

Az anyai szív, ha hiába keres vigaszt

 

Csertán Sándor mauzóleuma

Csertán Sándor híres zalai köznemes családba született. Az első világháború őt is a frontra szólította sok bagodival együtt. Bár Ő hazatért, a háborúban szerzett sebesüléseibe mindössze 31 évesen belehalt. Testét először a család nemesapáti sírboltjába temették, de édesanyja, talán hogy közelebb lehessen elhunyt fiához, néhány év múlva a bagodi Csertán-kastély közelében építtetett mauzóleumot, ahova áthelyeztette Sándor hamvait.

Tudta, hogy a sírboltba nem az épület belsejéből, hanem az északi külső falánál lévő több mázsás kőlapok elmozdításával lehet lejutni? A kriptában ma is egyedül Sándor nyugszik.

 

 

 

A bombázótiszt, aki a kocsmában adta meg magát

 

Lezuhant angol bombázó a szentpáli erdőben

 1. november 22. éjjelén hatalmas robajt hallhattak a bagodiak: a szentpáli templom közelében földbe csapódott egy angol Halifax bombázó.

A legénység nagy része megmenekült, köszönhetően a pilóta önfeláldozásának, aki addig tartotta egyenesben a gépet, míg társai ki tudtak ugrani, ekkor azonban a repülő felrobbant. A többiek a környező szántóföldeken értek földet. A bombázótiszt egyenesen az egyik kocsmába sétált be, hogy megadja magát. A legénységet Zalaegerszegre vitték, és hadifogolytáborban élték túl a háborút. Onnan szabadulva, hazafelé tartva szembesültek a bombáik pusztításával. Egyedül Nicholson pilóta nem térhetett haza: ő a solymári brit katonai temetőben nyugszik.

Tudta, hogy a Halifax roncsait elhordták, de 2000-ben még előkerült a földből az egyik – Magyarországon az egyetlen – motorja?

A többi nyomot elnyelte a szentpáli erdő.

 

 

A gépek, amelyek híressé tették Bagodot

 

Víztorony

Az egykori – mezőgazdasági eszközöket gyártó nagyvállalat, a – gépállomás ellátására épült téglabuzogány típusú víztorony híre túllépett a falu határain.

Tudta, hogy a mesebeli vártoronyra hasonlító különleges, falunk legmagasabb építményéhez hasonlatos csak néhány van az országban?

A faluképet messziről meghatározó torony ezért védett érték. Évtizedekig a mellette található üzemet és az ott dolgozó 300 embert látta el vízzel. 1954-ben épült.

 

 

Az ellopott tank balladája

 

A Vénusz panzió előtt

A III. világháború kitörésekor a zalaegerszegi laktanya tankjai Bagodon át indultak volna Ausztria meghódítására, hogy aztán Milánó felé folytassák diadalmas előretörésüket. A fantazmagórikus haditerv szerencsére örökre a fiókban maradt. 1975-ben mégis megindult egy magányos harckocsi az osztrák határ felé. A tankot elkötő katona nem a NATO-val akart leszámolni. Úgy hírlett, hogy a szerelem vagy a nyugatra szökés terve hajtotta. Ám hiába, magányos akciójával csak Bagodig jutott, a mostani Vénusz panzió előtt az üldözői utolérték és megállították. Szabadság és szerelem helyett hosszú börtönévek vártak rá, történetét a helyiek máig emlegetik.

 

* * *

 

Ajánljuk magunkat, – többek közt – mert:

 • településünk minden, a kényelmes családi életet biztosító feltétellel rendelkezik, mint: 
  • bölcsőde (hetente zenebölcsi), óvoda (patakkal, mellettük parkkal szegélyezve), a legkisebbeknek játszóház, ringató,
  • általános iskola,
  • saját plébánia,
  • közvetlen védőnői, körzeti orvosi, fogorvosi ellátás,
  • posta,
  • vendéglátó- és szálláshelyek,
  • közvetlen vasúti összeköttetés Szlovéniával, illetve autóbuszjárat Bagodon keresztül Budapestre,
  • történelmünk folyamán két római katolikus templom épült,
 • megyénkben községi szinten egyedülálló, teljesen felújított 400 méteres futópálya, továbbá Zala vármegye legnagyobb fedeles lovardája várja a sportolni vágyókat,
 • közelünkben több közkedvelt tó található, melyek horgászatra, fürdésre, túrázásra egyaránt alkalmasak,
 • a hatházi sportrepülőtér látótávolságra helyezkedik el,
 • számos látványosságunk idilli esküvői helyszínként szolgál. Igény szerint a kiválasztott területet vagy épület környékét frissen kaszálva bocsátjuk rendelkezésre. Például:
  • egyedülálló római kori bemutató és pihenőhelyünk,
  • a Szombathelyi Egyházmegye egyetlen Szent Pál tiszteletére szentelt, 1260 körül épített kerektemploma (úgynevezett rotunda),
  • Makovecz Imre világhírű, Kossuth-díjas építész tervei alapján felújított faluház (eredetileg nemesi családi ház, kúria) és környéke,
  • a volt felsőbagodi falurész harangtornya körül létesített park,
  • a hajdani földbirtokos Csertán-család mauzóleum kertje,
  • egy patak által szegélyezett Szent István park,
  • vagy bármely más helyszín, amire még mi sem gondoltunk.

 

A térségünkben fellelhető kincsekről és kirándulási lehetőségekről a zalaegerszegi Tourinform Irodában tájékozódhat:

8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4-6.

Tel.: +36 92 316 160, +36 92 510 696,

Fax: +36 92 510 697,

E-mail: zalaegerszeg@tourinform.hu

www.tourinform.hu