03:32:20

Bagod község honlapja

<< Vissza

Keleti temetőnk kriptájának teljes külső felújítása

A projekt tervezett befejezése: 2018-04-30

Településünk kelet felől elhelyezkedő temetőjében található a földbirtokos Farkas-család kriptája, mely 9 hozzátartozónak ad nyughelyet, többek közt boldogfai Farkas Imrének (1811-1876).

Az ő tiszteletére építtette a kriptát felesége és 3 fia 1881-ben. A földbirtokos főszolgabíró, táblabíró a zalai nemzetőrség kiállításával foglalkozott az 1848-as forradalom alatt, levelezett Csányi László miniszterelnökkel, jó barátságban volt Deák Ferenccel.

A kriptában nyugszik továbbá dr. boldogfai Farkas Tibor (1883-1940), Farkas Imre unokája, aki 1922-1939 között nemzet- és országgyűlési képviselő volt. Az 1922-es nemzetgyűlési választásokon mandátumot szerzett a zalaegerszegi választókerületben Friedrich István korábbi miniszterelnökkel és Briglevics Károly (Zala vármegye kormánybiztos főispánja a Károlyi kormány alatt) ügyvéddel szemben. Bíró, ügyvéd, püspöki jogakadémián tanár, tartalékos huszárezred kapitány. Ügyvédi diplomát szerzett, a bécsi és a budapesti egyetemen, majd Cambridge-ben tanult. Ismert magyarjog-tudós személyiség volt, többször tartott előadást a londoni egyetemen.

 

A kripta az 1881-es építése óta jelentős felújításon nem esett át egészen 2016-ig, hála egy budapesti leszármazott, Papp Éva példaértékű, önzetlen és nagylelkű anyagi felajánlásának, mely a munkálatok költségeinek csaknem 60%-át jelentette. Az Önkormányzat a fennmaradó rész magára vállalásával elindíthatta a kivitelezést az alábbiak megvalósulásával:

  • a 75, illetve 150 cm vastagságú falak átvágásával teljes falszigetelés,
  • nyílászárók cseréje,
  • csapadékelvezető rendszer cseréje, illetve kiépítése,
  • új lépcső kialakítása,
  • épület körüli szegélyezés,
  • teljes tetőszerkezet csere,
  • falak külső vakolása, színezése.

A kivitelezés összköltsége: ~3 800 000 Ft.

 

Hálásan köszönjük a család nagylelkű adományát, továbbá Farkas Ákos András egyenesági leszármazott családdal kapcsolatos kitartó kutatómunkáját.

 

A felújítás előtti és utáni állapot a lenti képre kattintva tekinthető meg.

 

 

Bagod Község Önkormányzata