Bagod község honlapja

<< Vissza

Elhunyt XVI. Benedek pápa

2022. december 31.

Ahogy arról az év utolsó napjának délelőttjén a híradásokból értesülhettünk, 95 éves korában elhunyt a 2013-ban leköszönt szentatya, XVI. Benedek.

A Vatican News ezzel kapcsolatos teljes cikke az alábbi linken érhető el:

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2022-12/benedek-papa-emeritus-elhunyt-halal-vatikan.html

 

Ehhez kötődően – de előre nem tervezetten – szeretnénk megosztani önökkel egy érdekességet.

 

XVI. Benedek 2011. szeptemberében szülőhazájába, Németországba látogatott. E négynapos útja során szentmisét mutatott be testvérvárosunk, Heilbad Heiligenstadt szomszédságában, Etzelsbach-ban. Azon felül, hogy a településről népes zarándoksereg indult útnak, illetve invitálásukra a bagodi egyházközség egy egész busznyi hívővel vehetett részt a szentmisén, történ még valami.

A heiligenstadt-i önkormányzatnak van egy úgynevezett „Arany Könyve”, melybe – a képviselő-testület döntése alapján – a település számára fontos személyek tehetnek bejegyzést.  A városvezetés rendszerváltástól ismert volt ötletességéről, így addig-addig munkálkodott, míg maga a pápa is beírt a könyvbe. Elképzelni is nehéz, micsoda óriási munka, kitartás, szervezés szükségeltetett hozzá!

Korábban aláírta Helmut Hohl, aki a Német Szövetségi Köztársaság kancellári tisztségét töltötte be 1982 és 1998 között.

E nagyra becsült dokumentum épp 5 évvel később Bagodba is eljutott, amikor első polgármesterünk, díszpolgárunk, Polgár József látta el kézjegyével.

 
Az 1. fotón XVI. Benedek pápa látható németországi útján – 2011. szeptember,
a 2. fotón pedig Polgár József és az „Arany Könyv” – 2016. szeptember.