04:37:44

Bagod község honlapja

<< Vissza

Rendkívüli időjárás!

2018. március 17.

Tisztelt Lakóink!

 

A várható rendkívüli időjárásra tekintettel az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi figyelmeztetését tesszük közzé.

 

Bagod Község Önkormányzata

 

* * *

 

“Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.03.18. vasárnap éjfélig.

 

Szombat délutántól gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható!

 

 

VASÁRNAP REGGELIG:

 

NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK:

A szombati (és részben a vasárnapi) nap során – talán az ország északnyugati csücskét leszámítva – mindenütt ÚJABB jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 mm, északnyugaton ennél kevesebb (5-15 mm), a Dunántúl déli felén pedig több (25-40 mm) hullhat területi átlagban. Este délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

 

HAVAZÁS ÉS HÓFUVÁS, VIHAROS SZÉL:

Délutántól észak, északkelet, felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 cm körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 cm a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északi felén készüljünk. Erős hófúvásra szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

 

ÓNOS ESŐ, FAGYOTT ESŐ:

A késő délutáni, esti óráktól az ország délkeleti, keleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. A tájékoztatóban felsorolt események közül ennek van a legnagyobb bizonytalansága.

 

 

VASÁRNAP NAPKÖZBEN ÉS ESTE:

 

HAVAZÁS: A nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás (ált. lepel – 4 cm, DK-en vegyes csapadék sem kizárt). Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 cm-t meghaladó hó hullhat.

 

GYENGÜLŐ SZÉL, EGYRE TÖBB HELYEN MEGSZŰNŐ HÓFÚVÁS: Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 km/h körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

 

2018.03.17. 09:55 Országos Meteorológiai Szolgálat”